Bra att veta om tävling

Varför tävlar vi?

Man måste inte tävla! Är man nöjd med att träna så är det tillräckligt. Men om man känner för att testa sina färdigheter "på riktigt" så är tävling ett bra sätt. Färdigheterna sitter inte i snabbheten, bara en så enkel sak som att vara på rätt bana i rätt gren och heat kan vara en utmaning. Eller att lyckas med ryggsimsvändningarna, eller att simma 50 fjäril. Listan kan göras lång.

Sen är det på tävlingar som man träffar simmare från andra klubbar och kanske nya vänner!

Tävlingskalender

I tävlingskalendern hittar du alla tävlingar som HSS planerar att delta i under året. Våra hemmatävlingar finns även inplanerade här. Ni hittar även här vem tävlingen är aktuell för.

Inbjudan och anmälan till tävling

Inför varje tävling kommer det en inbjudan via mail. Inbjudan innehåller information om var och när, vilka grenar man kan simma och vad kostnaden är för varje start. Inbjudan innehåller även information om sista anmälningsdag.

För tävlingar med övernattning sätter HSS ihop ett paket med transport, boende, mat och startavgifter. Man som simmare kan välja att anta eller så ordnar man allt själv.

När man bestämt sig för vad man vill simma skickar man sin anmälan till hss.anmalan@gmail.com .  Den registreras, och efter att anmälan är gjord till arrangören skickas en bekräftelse tillbaka.  Tänk på att inte använda mailadressen föra annat än till anmälningar, risken är stor att du inte får något svar.

Innan man har rutin på tävling kan det vara en fördel att bara välja grenar på ett pass för att dagen inte ska bli så lång.

På tävling

Simhallar är jättevarma när man är åskådare, inte jättevarmt när man är simmare och har väntat ett tag. Som simmare är det bra om man tar med sig

 • Mer än en handduk, så att man har en torr
 • Mer än ett par badbyxor/baddräkt så att man kan byta om till en torr
 • Överdragskläder, tex shorts och funktionströja
 • Skor så att man kan gå ut och ta lite luft
 • Mellanmål som räcker hela dagen. Vi tycker inte att kakor och godis räknas hit, det kan man äta efter tävlingen om man vill. Man behöver mellanmål med mer substans.
 • Vattenflaska med vatten i.

Som förälder/publik tänk på

 • Det är varmt!
 • Ibland blir det blött på golvet långt upp bland publiken
 • Det kan vara trångt bra platser tar slut fort/Platser tar slut fort. Kom i tid!
 • Se till att din simmare har plats bland de andra simmarna så att den kan vara uppmärksam på tränaren och för att ge tränaren en chans att ha överblick över alla.
 • Simmaren hör väldigt dåligt under vattnet och ser inte mycket av läktaren/publiken heller, men vi hejar och viftar i alla fall!!

I lunchpausen är det skönt att komma ut från simhallen och få lite luft och vi brukar försöka att luncha tillsammans om vi kan komma överens om vad vi vill äta.

För att ha lite koll på när barnen ska simma kan man antingen köpa en heatlista, använda sig av www.livetiming.se eller appen för livetiming.

I simning finns det en hel del regler för hur ett lopp ska gå till. Många av reglerna är specifika för simsättet. Reglerna är lika, oavsett på vilken nivå du simmar. Därför anser vi att det är lika bra att acceptera att ibland blir man diskad, även om man bara är 9 och det svider i föräldrahjärtat, för ibland blir det bara fel. Alla barn hanterar en diskning olika, vissa rycker på axlarna och går vidare, andra behöver bryta samman en stund.  Som förälder kan det ibland var bra att tillämpa 24-timmarsregeln, prata inte med din simmare om tävlingen förrän det har gått 24 timmar. Då har simmaren hunnit landa.

Tränarna har koll på diskningarna och pratar med simmaren om de tycker att det behövs.

Efter tävlingen

När man är klar får man åka hem. Det hade varit trevligt om alla väntade och hejade. Men om är klar 09.30 och sen ska vänta till sista loppet går, kan dagen kännas allt för lång.

Om man har glömt sina resultat kan man leta på www.livetiming.se eller vänta ett tag och titta i www.tempusopen.se

Faktura kommer någon vecka efter tävlingen.

Tävlingsordlista

Gren - Definieras av simsätt,  sträcka och damer/herrar. Definieras ofta även av åldersklasser.

Heat - Varje enskilt lopp i en gren. En gren består alltså av flera heat. Man blir seedad till ett heat beroende på vilken tid man har simmat grenen på tidigare. På så sätt får man möta andra simmare med liknande tider. På 6 banor är det bana 3-4 som har de snabbaste tiderna. Sista heatet i en gren blir på så vis en final, men mycket kan hända, helst i de yngre åldrarna.

Pass - En del av en tävling med flera grenar. Ofta består tävlingarna av ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass. En heldagstävling är då 2 pass och en helg 4.

Strykning - När man avstår från att simma genom att avanmäla sig/inte dyka upp etc. efter att anmälningstiden till tävlingen gått ut.

Avanmälan - När man tar tillbaka sin anmälan innan anmälningstiden gått ut och anmälan skickats in till den arrangerande klubben.

Diskning - När simmaren inte har följt de regler som finns för varje simsätt utfärdas en diskning av tävlingsledaren.

Tävlingsfunktionär - Person som observerar simningen, agerar starter, tar tid, sitter i sekretariatet, leder tävlingen etc.

Livetiming - www.livetiming.se  här hittar du program, heatlistor, resultat över tävlingar.

Tempus Open - www.tempusopen.se Svensk simidrotts databas. Här kan du hitta ditt barns officiella tider, dvs de som blivit godkända under en tävling.

Tävlingslicens -  Behövs för att få tävla. Sköts automatiskt mellan svenska simförbundet och HSS.

Efteranmälan - Anmälan efter att anmälningstiden gått ut, ofta på plats. Kommer nästan alltid med en extra kostnad.